Wat houdt het in?

Stoppen met wegwerpplastic

Maar liefst de helft van al het plastic afval dat in zee ligt, bestaat uit single-use plastics. Deze plastic items, zoals rietjes, flesjes en doppen, deksels, voedselverpakkingen, lepeltjes en zakjes, komen voor het overgrote deel (ongeveer 80%) via land in zee terecht, via waterwegen en kustlijnen.

Nederland is een waterrijk land en veel van de terrassen zijn in de buurt van water gelegen; de kans dat het lichtgewicht zwerfafval in het water belandt is aanzienlijk, zoals via stranden, grachten, rivieren en meren. Het is daarom van belang dat we stoppen met het gebruik van dit lichtgewicht wegwerpplastic buiten; het waait immers zo weg.

Beweging met zelfverklaring

Plasticvrij Terras is een beweging waar alle horecazaken met een terras zich bij aan kunnen sluiten. Je kunt meedoen door al het single-use plastic van het terras te weren en dit kenbaar te maken. Dit kan door de zelfverklaring te downloaden, ondertekenen en deze zichtbaar op te hangen je zaak. Er komt geen certificerend instituut langs. De beweging is gebaseerd op het vertrouwen dat de horecazaken die besluiten mee te doen aan Plastivrij Terras dit doen uit de overtuiging geen wegwerpplastic meer te willen gebruiken. Daarnaast zal de krititische consument automatisch kunnen meekijken of het terras ook echt plasticvrij is.

De Plasticvrij Terras actie is een beweging waar iedereen welkom is om bij aan te sluiten

Spelregels

Spelregels

We hebben de spelregels op een rijtje gezet zodat het voor iedereen duidelijk is wat we onder single-use plastic verstaan en wat acceptabele alternatieven zijn. Zo leggen we de drie strategieen uit die je helpen over te stappen; het weglaten van wegwerpplastics, het vervangen van wegwerp met hebruikbare varianten en het vervangen van plastics met afbreekbare varianten.

 

PLA (op plantmateriaal gebaseerde plastics) zijn in de natuur vaak even schadelijk als reguliere plastics en zien we daarom niet als alternatief.

Kennisdeling

Tips en tricks

Het overstappen naar een Plasticvrij Terras is goed te doen. Je moet er wel even voor gaan zitten: om een inzicht te krijgen welke items je nog hebt (dat zijn er soms nog iets meer dan je denkt) en welk alternatief het beste bij je zaak past. Dan is het soms handig tips en tricks mee te kijgen van de tientallen  horecazaken die je voor gingen: welke oplossingen worden vaak gebruikt? En hoe implementeer je die in de praktijk?

Uitwisseling

We hebben met zijn allen één planeet en staan dan ook samen voor deze uitdaging plastic zwerfafval tegen te gaan. De Plasticvrij Terras beweging is gebaseerd op open kennisdeling, waarbij horecazaken onderling hun best-practices uitwisselen, en elkaar helpen bij het implementeren ervan door tips uit te wisselen hoe je dat in de praktijk handig kunt doen. We stimuleren het open delen van kennis en brengen nieuwe deelnemers graag in contact met degenen die de stap al hebben gemaakt.

Meedoen

Heb je een horecazaak met terras? Sluit je aan!

Dan kun je direct aan de slag met het realiseren van een Plasticvrij Terras. Op deze website staan al veel tips en voorbeelden waarmee je van start kunt. Mocht je nog vragen hebben, hulp willen bij de overstap of samen willen optrekken, laat het ons weten!

Wil je de beweging verder vooruit helpen? Word partner!

Sta je achter de Plasticvrij Terras beweging? Wil je helpen Plasticvrij Terras de nieuwe norm te maken in Nederland? Wil je partner van de aanpak worden?

Laat het ons weten!

Het ontstaan

Duurzaamheidskring Strandpaviljoens

De Plasticvrij Terras beweging is ontstaan in de Duurzaamheidskring Strandpaviiljoens* in Den Haag, waar veertien paviljoens samen de keuze maakten alle single-use plastics van hun terras te weren. Zij maakten samen een lijst met single-use items die het meest voorkomen op terrassen en inventariseerden de beste alternatieven per item. Samen tekenden de paviljoens de verklaring waarmee zij hun deelname kenbaar maakten en hingen deze op in hun paviljoen.

 

*Gemeente Den Haag ondersteunt Duurzaamheidskringen zoals deze Duurzaamheidskring van Strandpaviljoens en heeft deze Plasticvrij Terras actie mede mogelijk gemaakt. 

We roepen de rest van Nederland op om mee te doen, om samen onze prachtige strand en Noordzee te beschermen tegen plastic vervuiling

De posters

De zelfverklaring

De spelregels

De tips & tricks