Zo doe je mee:

1. Maak een lijst van al de single-use plastics die je op je terras gebruikt

Ongemerkt hebben veel horecazaken nog best een hoop wegwerpplastics op hun terras. We raden je aan even door de lijst te lopen bij de spelregels. Ben je benieuwd welke single-use plastic items we vaak zien op terrassen?

Lees er hier meer over 

2. Stop met het gebruik van wegwerpplastics en kies alternatieven 

Voordat je aan de slag gaat met het kiezen van alternatieven voor wegwerpplastics, raden we je aan de spelregels en de tips even goed door te lezen. Daarmee weet je wat goede alternatieven zijn en kun je leren van horecazaken die de stap al gemaakt hebben.

Benieuwd naar de spelregels? Bekijk ze hier

Benieuwd naar tips van anderen?  Bekijk hier de tips

3. Download de zelfverklaring, teken hem en hang hem op

We werken met een zelfverklaring. Als je terras helemaal wegwerpplastic vrij is, kun je deze hier downloaden, ondertekenen en ophangen op een goed zichtbare plek. Zo weten je klanten dat ze zorgeloos van een wegwerpplasticvrij hapje of drankje kunnen genieten en kijken ze direct met je mee of je niets over het hoofd hebt gezien.

Download de zelfverklaring hier

4. Gelukt? Laat het ons weten! 

We houden een overzichtskaart bij van alle horecazaken die een Plasticvrij Terras hebben. We horen het dus graag als je zo ver bent, zodat we je op de kaart kunnen zetten.

Neem contact met ons op!

5. Deel zelf ook dat je een Plasticvrij Terras hebt!

Zo weten klanten een plasticvrij hapje of drankje bij jou te vinden! Om je op weg te helpen kun je hieronder wat beeldmateriaal downloaden. Deze kun je op je website, menukaart of social media gebruiken.

Download het logopakket hier

Download het social media pakket hier

Zo lukte het The Fat Mermaid!

Hoe te starten?

Het is makkelijker om van single-use plastics af te komen dan je misschien zou denken. Een deel is goed weg te laten, er zijn veel alternatieven op de markt, en vaak zijn er simpele bestaande oplossingen voor handen, zoals een knijpfles honing in plaats van honingstaafjes en  glazen potjes voor saus. De kunst zit hem er in even een lijst te maken en door te lopen van alle single-use items die op je terras gebruikt worden, een keuze te maken voor het alternatief dat je het beste vindt en de bestelling te plaatsen. Nog single-use items in voorraad? Stuur ze terug, leg je leverancier uit waarom en nodig hem uit ook stappen te nemen!

 

Nog vragen?  Kijk hier voor een lijst met onze tips.
Of neem contact op, we helpen je graag!

Weglaten van plastic werkt goed!

We adviseren in het algemeen: als je het plastic weg kunt laten, doe dat dan. Dat is niet alleen goedkoper, je voorkomt daarmee ook dat je de mileu-impact verlegt naar andere (afbreekbare) materialen. Zo blijken meeste mensen geen melkcupje meer nodig te hebben (ze bestellen een cappuccino of een koffie verkeerd); hebben volwassenen vaak geen rietje nodig, en hoeven koekjes en pepermuntjes niet per se verpakt te worden.

Heb je wel een alternatief nodig? Kijk dan eerst naar herbruikbare varianten en dan pas naar afbreekbare wegwerpvarianten.

Lees hier meer over de afvalhierarchie van de  Ladder van Lansink die wij hanteren. 

 

Gebruik geen PLA

PLA is plastic dat gemaakt is van organisch materiaal (zoals mais). Deze zijn composteerbaar, zij het onder zeer specifieke omstandigheden (een aantal maanden bij zo’n 60 graden Celsius). Dit houdt in dat wanneer dit plastic in zee of grachtwater terecht komt, het niet afbreekt en even schadelijk voor het waterleven is als normaal plastic. We zien het daarom niet als goed alternatief voor regulier plastic. Lees hier meer over in de spelregels.

Get in touch!

Meedoen of een vraag?

Heb je interesse in deelname en wil je meer informatie ontvangen? Of  heb je al een Plasticvrij Terras en wil je je horecazaak aanmelden als deelnemer?

 

Laat het ons weten via het contactformulier!

Meer achtergrondinformatie?

Wil je eerst meer weten wat Plasticvrij Terras beweging inhoudt, welke visie er achter zit en hoe de bewging gestart is?

 

Neem contact met ons op: