Doe mee! 

Heb je een horeca-gelegenheid met terras?
Ga dan (single-use) plasticvrij! 

Dat houdt in dat je op je terras alle single-use plastics weglaat, vervangt met alternatieven van afbreekbare materialen of die herbruikbaar zijn. Je tekent de verklaring, en hangt deze op. Zo zien je gasten dat jij een Plastic VrijTerras hebt! Wil je meedoen? Laat het ons weten!

Hoe gaat het in zijn werk?

 

1. Maak een lijst van al je single-use plastics en vervang deze met het best passende alternatief.

    1. Benieuwd naar de spelregels? Download ze hier
    2. Benieuwd naar tips van anderen? Download hier de tips

 

2. Download de poster, teken hem en hang hem op een zichtbare plek in je paviljoen

 

3. Gelukt? Laat het ons weten! Meld je aan op deze pagina.

 

4. Deel jullie deelname aan deze actie ook online. Zo weten klanten een plasticvrij hapje of drankje bij jou te vinden!

Zo lukte het The Fat Mermaid!

Hoe te starten?

Het is niet zo lastig van single-use plastics af te komen als je misschien zou denken. Een deel is goed weg te laten, er zijn veel alternatieven op de markt, en vaak zijn er simpele bestaande oplossingen voor handen, zoals een knijpfles honing in plaats van honingstaafjes en  glazen potjes voor saus. De kunst zit hem er in even de lijst te maken en door te lopen van alle single-use items die op je terras gebruikt worden, een keuze te maken voor het alternatief dat je het beste vindt en de bestelling te plaatsen. Nog single-use items in voorraad? Stuur ze terug, leg je leverancier uit waarom en nodig hem uit ook stappen te nemen!

 

Nog vragen?  Kijk hier voor een lijst met onze tips.
Of neem contact op, we helpen je graag!

De spelregels

Benieuwd naar wat we onder single-use plastic verstaan en wat we als goede alternatieven zien?

Download de spelregels hieronder.

Hierbij alvast twee belangrijke tips:

 

Weglaten van plastic werkt goed!

We adviseren in het algemeen: als je het plastic weg kunt laten, doe dat dan. Dat is niet alleen goedkoper, je voorkomt daarmee ook dat je de mileu-impact verlegt naar andere (afbreekbare) materialen. Zo blijken meeste mensen geen melkcupje meer nodig te hebben (ze bestellen een cappuchino of verkeerd); hebben volwassenen vaak geen rietje nodig, en hoeven koekjes en pepermuntjes niet per se verpakt te worden.

Heb je wel een alternatief nodig? Kijk dan eerst naar herbruikbare varianten en dan pas naar afbreekbare wegwerpvarianten. Lees hier meer over de afvalhierarchie van de  Ladder van Lansink  die wij hanteren. 

 

Gerbuik geen PLA

PLA is plastic dat gemaakt is van organisch materiaal (zoals mais). Deze zijn composteerbaar, zij het onder zeer specifieke omstandigheden (een aantal maanden bij zo’n 60 graden Celsius). Dit houdt in dat wanneer dit plastic in zee of grachtwater terecht komt, het niet afbreekt en even schadelijk voor het waterleven is als normaal plastic. We zien het daarom niet als goed alternatief voor regulier plastic. Lees hier meer over in de spelregels.