De omvang van plastic zwerfafval in oceanen en zeeën – waaronder de Noordzee – groeit, ten koste van ecosystemen, biodiversiteit en mogelijk de menselijke gezondheid. De tien meest gebruikte artikelen voor eenmalig gebruik zijn goed voor 43% van het totale zwerfvuil op Europese stranden. De Europese Commissie onderneemt actie hierop: per 2021 wordt het gebruik op verschillende soorten wegwerpplastic verboden. Het is aan ons allemaal om hier gehoor aan te geven en alternatieven voor te vinden!
Door single-use plastic te weren van hun terras leveren horecazaken een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid zwerfafval op het strand en in wateren. En dat is van groot belang. Plastics breken namelijk nauwelijks af in de natuur en vervuilen daarmee ecosystemen voor een lange periode. Naar schatting bevatten de oceanen tegen 2050 zelfs meer plastic dan vis!
De nadelige effecten hiervan zijn veelzijdig; naast de schade die plastic veroorzaakt aan ecosystemen en zeeleven, komt het via de voedselketen ook bij ons op het bord terecht. Daarnaast zijn er vele economische en sociale nadelige effecten van plastic vervuiling in kaart gebracht door het Europese Parlement.
Een bijeffect van het uitfaseren van (plastic) wegwerpmaterialen is dat deelnemeers minder bedrijfsafval hebben. Hiermee voorkomen ze niet alleen afval (en de milieulast die gepaard gaat met verwerking ervan), maar besparen zij ook op hun bedrijfsafvalkosten: duurzaam én financieel interessant dus.
We volgen de standaard van de Ladder van Lansink. We adviseren eerst te kijken of een plastic item geheel weggelaten kan worden, zoals bij rietjes en koekjesverpakking. Wanneer dat niet kan, zijn herbruikbare varianten vaak de meest duurzame optie, zoals bij festivalbekers. Wanneer ook die mogelijkheid niet voorhanden is, kan er naar afbreekbare varianten gekeken worden. Denk daarbij aan frietbakjes; deze zijn wel afbreekbaar en minder schadelijk voor de natuur als zwerfafval, maar het is nogsteeds een stroom die als bedrijfsafval verwerkt moet worden. Het is hierdoor vaak minder duurzaam van het weglaten en herbruiken van verpakkingen.
Door deelname aan Plasticvrij Terras zetten deelnemers een mooie (soms eerste) stap in het circulair krijgen van een horeca-onderneming. Vaak geeft dit aanleiding en inspiratie om ook andere onderdelen van de bedrijfsvoering aan te pakken.
Zo worden er al door verschillende clusters van deelnemers gekeken of er een gezamenlijk systeem van herbruikbare take-away bekers opgezet kan worden en wordt er ook gekeken naar take-away maaltijden met herbruikbare voedselcontainers met statiegeld. Ook deze kennis en best practices worden onderling uitgewisseld.