Plasticvrij Terras Toolkit

Toolkit voor straatmanagers!

Plasticvrije Terrassen

In 2019 ontstond Plasticvrij Terras op het strand van Scheveningen: een eerste groep horecazaken kozen voor een terras zonder verwaaibaar wegwerpplastic, om zwerfafval te voorkomen. Sindsdien volgden vele horecazaken, zowel op stranden als in steden. In Amsterdam haakten horecazaken bij Plasticvrij Terras aan, in drie bedrijsinvesteringszones: in 2022 BIZ De Knowledge Mile, waarna ook BIZ Nieuwmarkt en BIZ The Olympic Amsterdam volgden (2023).

 

Kennisdeling middels Toolkit

Samen met gemeente Amsterdam (Amsterdam Plastic Smart City en Economische Zaken) ontwikkelden we (samen met de straatmanagers die al meededen) een toolkit voor andere straatmanagers om onze kennis en tips&tricks te delen. Het doel: andere BIZ-en en ondernemersverenigingen in staat stellen zelf deze stap te maken met hun horecaondernemers, zodat we samen kunnen versnellen in het uitfaseren van wegwerpplatic in buitenruimten.

 

Samenwerken?

We hopen zo volledig mogelijk te zijn geweest in het aandragen van onze tips en tricks en dat BIZ-en en ondernemersvereniginen hier zelfstandig mee aan de slag kunnen. Het kan alsnog waardevol zijn om externe expertise erbij te halen, bijvoorbeeld bij de workshops (om actuele voorbeelden, ervaringen en oplossingen van andere ondernemers te kunnen delen, tips te geven over beschikbare alternatieven in de markt, en inzicht te geven in actuele wetgeving).  Neem contact op als je hulp nodig hebt en/of samen wilt optrekken, of vraag een straatmanager of horecaondernemer die ervaring heeft!

Heb je een vraag of wil je samenwerken? Neem contact op!

 

Noortje Schrauwen
(mede)initiator Plasticvrij Terras
Noortje @ we-are-nature.nl
+31(0) 6 – 17866601

De bijlagen

De bijlagen van de toolkit, met handige voorbeelden van persberichten, mails, posters en draaiboeken vind je via de onderstaande knop.